Sunday, 24 June 2012

KARI IKAN TONGKOL

As-salam semuaa..
Menu tengahari tadi yang tak sempat nak updated, makan malam ini jugak menu yang sama, permintaan dari anak2 dari semalam lagi, alhamdulillah apa2 juga menu yang berasaskan kari memang anak2 suka, lagi2 anak gadis tunggalku..jom tengok resepi yang simple..




Bahan2..
1 ekor ikan tongkol besar - kerat 6 - rendam air asam - cuci bersih - toskan
7 biji bawang merah kecil*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia* - *tumbuk lumat
1 sdb cili kering kisar
5 sdb serbuk kari ikan**
3/4 cawan air** - **satukan dan gaul
200 gm santan
200 gm air
3 tangkai daun kari
1 keping asam gelugor
Garam dan perasa
1 batang terung - kerat tebal
1 biji tomato - belah empat

Cara2nya..
1. Dalam periuk, panaskan minyak dan tumis bahan2 tumbuk sehingga naik bau.
2. Masukkan cili kering kisar dan masak sehingga garing.
3. Masuk pula pes kari dan gaul sebati, biarkan masak dalam 5 minit.
4. Tuang santan dan air, biarkan sehingga mendidih.
5. Masukkan ikan, daun kari, asam gelugor, garam dan perasa, gaul dan biar mereneh 5 minit lagi.
6. Akhir sekali masukkan terung dan tomato, reneh lagi dalam 7 minit atau sehingga terung empuk.
7. Siap dihidangkan bersama lauk2 lain.

3 comments:

  1. as-salam shu
    wow!! sedap tu..mmg suka dgn ikan tongkol..sedap3..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt bro ady..
      alhamdulillah sedap bagi i n anak2..

      Delete
  2. as-salam shu
    wow!! sedap tu..mmg suka dgn ikan tongkol..sedap3..

    ReplyDelete