Dah lewat malam dah kan, i baru nk updated entry..sebenarnya kan dah berkali2 i buat kek nih tapi memanjanggg x berkesempatan, yang nih pun kalu i x updated malam nih, confirm i x updated jugak sebab esok pagi2 i dah nak pegi tengok JUICY CAFE kat kl..so i paksakan diri updated malam nih gakk..walaupun mata dah macam nak melekattt ajaaa..mata pun dah ngantok dah..jom laa kita tengok resepinya..resepi nih sumber dari PUAN ZURAINI ALIAS..terima kasihh siss atas resepinya yaa..
ehem ehem sedap ke kek nihh??
kek sebelum di hiass..
proses membakar dalam remekin..
cute gakk hehhehe..
cute kannn hehhehe..
Bahan2 kek..
5 biji telur A
1 1/2 cawan gula castor
1 1/2 cawan minyak jagung
3/4 cawan walnut - bakar sebentar dan cincang halus
2 1/4 cawan tepung superfine*
2 sdk baking powder*
1 1/2 sdk baking soda* - *satukan dan ayak
400 gm lobak merah - sagat kasar
Cara2nya..
1. Pukul telur dan gula sehingga gebu dan kembang.
2. Tuang minyak jagung, walnut dan bahan2 yang di ayak, gaul adunan sehingga rata.
3. Akhir sekali masukkan lobak merah sagat dan gaul sebati.
4. Sapu loyang saiz 8 inci dengan sedikit butter, lapik dengan kertas minyak, sapu sedikit butter lagi.
5. Tuang adunan dalam loyang, bakar dalam oven yang telah di panaskan dengan suhu 180c selama 1 jam.
6. Sejukkan kek atas redai dan hias mengikut kreativiti masing2 menggunakan cream cheese frosting.
Bahan2 frosting - satukan dan pukul sehingga gebu
250 gm cream cheese
120 gm butter
120 gm gula aising - ayakkan
salam kek,kek yg dalam remekin tue mmg cute sgt,nak tanya utk deco carrot tue just pakai icing biasa je ke?
ReplyDeletewslm wbt sis Nonierahman..deco carrot tu i guna creamcheese tu jugak sis, u kalerkan aje orange n green yaa..
DeleteSalam senang pakai ramekins..cantik dan mudah..good idea..
ReplyDeletewslm wbt sis paty..btol sis, kalu nk mudah lg x perlu keluarkan dr remekin tu, trus sudukan aja n makan..kan..
DeleteSalam kak...nak tya mcmna sya nk sukat dlm cawan tu??? sbb sya x brapa fhm if 5 biji telur bahan2 lain tu sya nk sukat dlm cawan apa????
ReplyDeletewslm wbt sis..akak guna sukatan cawan metrik..
Deletesalam. u x koen tu sedap ke x kek ni...i nk tahu tau.... sb nak buat untuk hari guru nanti.. tq
ReplyDeletewslm wbt sis..kena cuba br tau sis..selera kita x sama..nti kalu i kata sedap, u buat, tetiba u kata x sedap..mcmane?? cuma i bule kata kek nih antara yg laris..tq..
DeleteSalam...
ReplyDeleteKak yg luar tu tabur gan bijan ker?...
wslm sis ieda..
Deleteyg luar tu croquant sis, dia ringan mcm popcorn..