Saturday, 28 January 2012

CHOCOLATE MOIST CAKE

As-salam semuaaa..
Ok x kek nih?? harini ulangtahun anak sulung i, "selamat ulangtahun awinn, mama doakan semoga awin lebih berjaya di tahun2 akan datang, panjang umur, murah rizki dan menjadi anak yang solehah, aminn", sebenarnya dia mintak i buatkan kek coklat dengan fondant, copy design gucci tapi fondant kebetulan dah xde stock kat umah nih, jadi fikir punya fikir, i buat design nih, bagi i simple dan cantik, lame nak buat design nih, arini tersampai la serunyaaa, sebenarnya macam2 i nak buat tau tapi ade yang x sempat ade yang telah terlaksana, mane2 x sempat tu xpe i akan buat pelan2..ok resepi kek coklat nih di syorkan oleh kawan i, resepi asal dari puan MUNIRAH BAHAROM yang fofular kt FB tu..sis, terima kasih banyak2 ya sudi share resepi kek yg gebu nih tapi i ade buat penambahan sedikit pada tepungnya, memang mengancam..memang gebu..kepada sahabat2 yang nak cuba resepi silakan ya..


tangkap leleh uuuu..


cubee la buattt..


amaciam ok x kek nih??


dah puas tengok gambar jom tengok resepi..

Bahan2 A..
1 cawan gula
1 cawan serbuk koko HERSHEY - ayakkan
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak jagung

Bahan2 B..
1 1/4 cawan tepung gandum* - (resepi asal 3/4 cawan)
1 1/2 sdk baking powder* - (resepi asal 1 sdk)
1 sdk baking soda* - *satukan dan ayak

Bahan2 C..
4 biji telur A

Bahan2 hiasan..
50 gm whipping cream
200 gm coklat compound - sagat halus
23 biji rasberry

Cara2nya..
1. Satukan bahan2 A dalam periuk, gaul sebati, pasang api kecil dan biarkan betul2 sebati lagi, tutup api dan biarkan sejuk sebentar.
2. Tuang bahan2 B bergilir2 dengan bahan C ke dalam adunan coklat tadi, gaul sebati.
3. Tuang ke dalam loyang bulat 9 inci (seperti gambar bawah) yang telah di sapu butter atau spray cooking dan ratakan adunan.
4. Kukus dalam pengukus yang telah di panaskan terdahulu selama 1 jam, balut penutup pengukus dengan aluminium foil, supaya air tidak menitis ke atas kek.
5. Angkat dan sejukkan sebentar.
6. Panaskan whipping cream dalam periuk kecik dengan api paling kecil sehingga berbuih di tepi2 periuk.
7. Tutup api, masukkan coklat compound yang telah disagat dan gaul sehingga semua coklat cair.
8. Tuang coklat dalam piping bag, pipekan atas kek tadi secara zigzag.
9. Hias dengan rasberry atau hiasan yang lain mengikut kreativiti masing2. Hidangkan.


cara2 nombor 3..sebelum di kukus..


selepas di kukus..


dah siapppppp..


sedapppp..

10 comments:

  1. Salam.. sy baru jer buat kek ni td sbb nampak menarik sgt, tp dia jd mendap kat tgh. X pasti kat mana silap dia. Semua dah diayak. Sy gaul telur dan tepung pakai senduk kaedah kuap balik. Teringin sgt nak buat kek yg naik cantik mcm ur kek ni.. gaul tepung dan telur tu lebih elok paksi whisk ke? harap dpt bantu yer.. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis era..mintak maaf byk2, kalu ikut resepi asal tepung tu memang 3/4 cawan tp i dah ubahsuai ikut citarasa i n i jadikan 1 1/4 cawan tepung, i lupe nak tulis nota di tepi bahan2 tepung tu td..skrg i dh letakkan ya sis..mmg salah i..maaf sgt2 mmg i terlupe td..

      Delete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. sedapnya kek cekelat!!! siap leleh2 lg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummiaisyah..urrrmmmm mmg sedapp sis, lagi2 dgn yg leleh2 tu hehhe..

      Delete
  4. Tq for reply kak. Tp sy ada prob lg satu. Lepas gaul tepung dan telur tu ada biji2 putih tepung & dia jadi mcm x rata lepas kukus. Kenapa yer. Gaul tepung dan telur tu elok pakai whisk ker or senduk. Kenapa kek sy mendap di tgh yer.. lepas 2nd attemp pon sama hasilnya... Frust sgt.. huhu.. harap dpt bantu... Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlcm sygg era..tapi masa akak buat hari tu ade yg guna resepi asal n menjadi tp xla tinggi mcm akak..xpe mcm nih nti akak dh free akak cube buat ikut resepi asal n tgk result dia mcmane yaa..
      sebelum akak buat kek nih ade kawan kata mcm tu, ade biji2 so dia suruh akak tapiskan sblm tuang ke dalam loyang..tapi masa akak buat xde pulak bijik2 tu..mcm nih kalu era buat lg n kalu ade biji2 tu era tapiskan dulu yaa baru nampak canti permukaannya..jgn putus asa ya sygg..nih sume pengalaman, kalu akak tau pasti akak bantu..

      Delete
  5. salam..akak boleh bagi tips ttg suhu api masa nak kukus..ye dalam keadaan api yg kecik,sederhana or besar?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm wbt sis cekla..
      utk kek ini i gunakan api besar ya sis..

      Delete