Thursday, 6 October 2011

LEMON CHEESECAKE


Assalamualaikumm n selamat pagi sahabat2ku sumee..errmmm pagi2 nih rasa xde mood nk deco kek..tengok laa x senonoh langsung rupe kek nih..gasak laa kiah ooii..janji bule makan, tp kalu buat utk org jangan buat cenggini tauu!! langsung x menghairahkan hahahha..tp kan kek nih rasenya mmg sedap, kelmarin i g tesco kulai nunnn, pastu i tgk lemon nih 5 biji rm1.10 jerr..so dalam kepala hotak ku ini memang nk buat lemon ciskek haaa..apa lg wa rembat la lemon tu..yerla dh murah kan..pastu mlm td la i buat..pagi nih br le deco..tp ygg adooooo..mula2 tu i rase memang xnk share..dgn rupenya yang hodoh..tp bile dh rase issshhh x bule nih mmg kena share..bab deco tu u all buat la cun melecun lg..serius mmg sedapp..x caya cer terai..resepi asal i skodeng kt cni.. http://foodloversodyssey.typepad.com/my_weblog/2010/01/meyer-lemon-cheesecake-and-recipe-sharing-in-rome.html tp mcm biasa la i ade ejas2, kalu u all nk ikut yg asal klik ctu aek..jom tgk ape yg i ejas..pandai2 aje aku kan hahha..belasah..


tengok la kek nih hodoh..nasib baik rasenya sedapp..


pastu kan biskut bwh tu biskut digestive, i tgk mcm x cukup aje, i tmbh dgn oreo biskut hahahha..amek koo..pakai ape yg ade je..


kalu masuk molot nih uuiihhh mmg sedapp..serius..

Bhn2..
2 cwn biskut digestive - yg telah dhancurkan
5 sdb butter
500 gm cream cheese
1 cwn gula castor
4 sdb parutan kulit lemon
2 sdb esen vanilla
3 sdb tepung jagung
1/3 cwn whipping cream
3 biji telur
2 kuning telur
1/2 cwn jus lemon

Cara2nya..
1. Satukan biskut n butter, gaul bagi rata, tuang dlm loyang springfoam 7 ato 8 inci, tekan2kan bagi rata n sejukkn dlm peti sejuk selama 30 mnt.
2. Pukul cream cheese bg lembut, tambahkan gula castor n pukul lg.
3. Tambahkan parutan kulit lemon n esen vanilla, gaul rata.
4. Masukkn tepung jagung n trus pukul lg.
5.Tuang whipping cream n gaul bersama.
6. Masukkn telur n kuning telur sdkt2 n trus pukul adunan baru tambahkan jus lemon n pukul rata.
7. Keluarkan loyang biskut td n tuang adunan cheese ke dalam loyang biskut.
8. Bakar secara 'waterbath' dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 160C selama 1 jam 10 mnt.
9. Sejukkn sebentar n sejukkan dlm peti sejuk selama 3 jam, kemudian deco ikut citarasa sendiri ya.


bole sapedek..

No comments:

Post a Comment