Thursday, 20 October 2011

AYAM PANGGANG HERBA

Assalamualaikumm sahabat2kuu..tengahari nih i buat ayam panggang..errrrmmmmmm satu umah berbauuu uuu..mmg wangi gilerr..tp kalu g dekat2 oven x pulak bau hehehe..ayam panggang nih permintaan dari anak bujang..agaknya dia teringat masa sunat dulu kot ekekke..xpe la apa2 pun mama dh buatkan yaa..resepinya tadi i pi umah2 mat n minah salleh pastu i tmbh2kan la mengikut imiginasiku, i rase ok..bole la..tp xde la sedap giler hahahha..bole ajee kan..so pd sahabat2 nk cuba pun bule yaa..


banyaknya sampah sarap hehehhe..kalu u all buat nti x payah la buh byk2 cenggini, sampai ank bujang i kata "ape nih mama letak lidi" hahhaha tergelak besau aku..tu bukan lidi la tu thyme..


tertonggek pungkok ayam nih..


sepotong utkku..diet2 hehehe..


dh mcm ayam mr. bean lak aku tengokkan hehehe..ni ayam nih u all cuci bersih2 ok..


pastu sapukan bhn2 kisar td n tabur herba2 kering cenggini..kentang n carrot tu last2nya kering hangus dlm oven hahahha..so x payah la taruk ya..


pastu panggang dlm oven..siap..

Bhn2..
1 ekor ayam - cuci bersih luar n dalam
2 sdb butter*
1 biji bwg merah besar*
3 ulas bwg putih*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
5 biji cili api*
1 btg serai*
Garam n perasa*
1/2 cwn air* - *satukan n kisar lumat
1 sdb oregano**
1 sdb basil**
1 sdb thyme**
1 sdb rosemary** - **herba kering

Cara2nya..
1. Sapukan bhn2 kisar pada keseluruhan badan ayam.
2. Taburkan herba2 kering.
3. Panggang dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170C selama 1 1/2 jam ato shingga masak.
4. Bole makan begitu saja atau dhidangkan bsama nasi n lauk2 lain.

2 comments:

  1. uish....sedap nih....sayang tak dak lak oven leh putar2 ayam.....(alasan malas nak masak sendiri hehe...)...

    ReplyDelete
  2. babybatriesya..insyaallah sedap sis..xde oven yg putar2 pun xpe..letak aje atas dulang dhh..

    ReplyDelete