Monday, 26 September 2011

FRESH FRUIT CAKE


Assalamualaikumm n salam sejahteraaa sumee..adooiii arini kan mata dh nk kuyuuu br nk updated..yerla br siap buat mcm2, tu pun cupcake x siap lg nk deco nya..xpe2 sabarr, malam masih mudaa..yg kek nih pulak utk kawan en. suami..esok dia ada buat jamuan hari raya kt IOI GOLF RESORT KULAI..alaa nih geng2 golfer en. suami la..dia mintak buatkan kek buah..so ini la hasilnya ya tuan2 n puan2..jom cuci2 mata kt bwh jom..


ok x frennn?? harap2 kwn en suami suke la kan..


kek span yg siap dbakar..


potong kek kepada dua bahagian, kemudian sapukan freshcream..mcm ni aek..ceewwaahhh..


taburkan buah2an yg di potong dadu..sukahati u all nk buah ape yaa..i letak buah strawberry n kiwi..


lepas dh tabur buah td, letakkn kek yg sekeping lg tuh..pastu u all sapu la freshcream pada seluruh badan kek tuh..alaaa x licin pun xpee..nanti dh tutup dgn biskut dgn buah dhh x nampak yg comot camat tu kan..


pastu u all deco laa ikut style masing2 yaa..nk ikut cenggini pun bolee dunkkk..


dahhhh siappp..jom tgk resepi kt bawah..

Bhn2 utk sponge cake..
200 gm tepung optima
2 bj telur gred A
50 gm butter - cairkn n sejukkn
50 ml susu segar
1 sdk esen vnla

Cara2nya..
1. Pnskn oven pd suhu 180C, lenser tin berukuran 8 inci dgn butter, alas dgn kertas mnyk.
2. Satukn sume bhn2 kecuali butter. Pukul dgn kelajuan plahan shingga sume bhn2 sbati. Putar pd kelajuan tinggi hngga adunan kembang n naik skali ganda.
3. Matikn mixer, tuang butter n gaul rata dgn spatula.
4. Tuang dlm tin td n bakar slama 30 mnt ato hingga masak.
5. Keluarkn dr oven, trus telangkupkn, biarkn dlm 10 mnt br dkeluarkn tinnya n sejukkn ats jaringan.

Bhn2 hiasan..
10 bj strawberry - belah 2
Bebarapa biji rasberry
Beberapa biji blueberry
Beberapa hiris peach
Biskut coklat panjang
500 ml whippng cream - pukul sampai bertanduk - angkat x jatuh

Bhn2 filling dcincang halus sume n gaul rata..
5 bj kiwi
5 bj strawberry

Cara2 mhias..
1. Potong 2 bahagian kek sponge td.
2. Letakkn potongan bwh kek pd papan kek, buang habuk2 kek.
3. Sapukn whipping cream yg telah dpukul pd kek potongan bwh shingga rata.
4. Taburkn bhn2 filling yg tlh dgaul td pd seluruh tmpat.
5. Tindihkn pula kek potongan ats.
6. Sapu seluruh bahagian kek dgn whipping cream, biar rata.
7. Susun pula bhn2 hiasan mgikut kreativiti msg2 ato spt gmbr di atas.
8. Sejukkn dalam peti sejuk 3 jam, kemudian bule potong utk dmakan.
9. Kek yg mgunakan freshcream ato whipping cream mesti la sentiasa di dalam peti sejuk utk menggelakkn krim cepat cair.


sekian terima kasih..


No comments:

Post a Comment