Sunday, 25 September 2011

2D ANGRY BIRD CHOCOLATE CAKE WITH FONDANT


Assalamualaikummmm n selamat pagi ahad kepada semua sahabat2ku, apa breakfast kita pagi nih ya?? i pun x buat lg, ni sambil nk updated nih haaa sambil fikir2 nk buat ape..kang aku beli aje kang baru padan muka hahahha..anak2 n en. suami memang pantang kalu i beli makanan kt luar, ok jom kite sambung citer pasal kek nih, 1st time buat kek 2D ni, main hentam jerr..byk yg perlu dperbaiki..kek nih i buat khas utk jiran i, arini kak NORZILA OMAR buat besday anaknya MIQAEIL yg ke 7 tahun, HEPI BESDAY MIQAEIL..harap2 miqaeil suke dgn kek nih yaa..dlmnya kek coklat biasa aje, resepi asal i amek kt cni.. http://www.tiffinbiru.com/2010/06/death-by-chocolate-cake.html tm kasih byk2 ya cik mat sudi share resepi dgn kami semuaa..fondantnya pulak i beli yg dh siap aje sis..senangg..jom tgk bwh lg..


haaa nih nk marah nih..


huruf tu nama MIQAIEL..


hepi besday miqaiel..


juling2 matanya..

Bhn2..
3 biji telur
1 3/4 cwn gula castor
1 sdk esen vanilla
1 cwn susu cair
Secubit garam
1 cwn butter - dcairkan
2 cwn tepung gandum*
1 cwn serbuk koko*
1 sdk baking powder*
1 sdk soda bikarbonat* - *satukan n ayak
1 cwn air panas

Cara2nya..
1. Pukul telur n gula shingga kembang.
2. Masukkn esen vanilla, susu cair, garam n butter yg telah dcairkan n terus pukul sehingga sume bhn sebati.
3. Masukkn adunan tepung yg di ayak sdkt2, kaup balikkn sahaja n gaul rata.
4. Tuang air panas n gaul bagi sume rata.
5. Tuang adunan dlm loyang 8 ato 9 inci yg telah dlapik dgn kertas minyak n sudah dgris dgn sdkt butter.
6. Bakar dlm oven yg telah dpanaskan dgn suhu 170 selama 50 mnt ato shingga masak.
7. Sejukkn atas redai n hias la mengikut kreativiti masing2.


ini la fondant yg biasa i gunakan..


2 comments:

  1. Thanks a million Jue, kek ni memang terbaikkk..sedapppp..
    Terima kasih daun keladi
    Tahun depan buatkan lagi :)

    ...kak zie

    ReplyDelete
  2. ur most wlcm sis..terbaiikkk boboiboiii hehehhe..

    ReplyDelete