Saturday, 9 July 2011

ROTI GULUNG KAYA



Jeng jeng jenggggggggg...assalamualaikum eberibodiii hehehhe..arini ari sabtu kan..so slmt berhari minggu ya sumeee, harap2 sume hepi dgn famili tersayanggg..u all masak ape yer arini?? i pg2 td buat mee goreng ajee..pastu tghr ni nk masak apa pun..tp i buat roti roti rotiii..kalinya roti lain pulak, nti u all tgk ler resepi kt bwh tu yaa..resepi amek kt buku "KOLEKSI ROTI" keluaran one publisher..resepi2 roti dlm buku nih mmg bagus..jom kite tgk kalu x caye hehehhe..


Bhn2..
200 gm air sejuk
350 gm tepung protein tinggi
10 gm susu tepung
3 gm softener
50 gm gula castor
1/2 sdk garam
30 gm telur
11 gm yis
20 gm serbuk santan
30 gm butter
100 gm kaya
50 gm kelapa kering
1 sdb butter - dcairkan


Cara2nya..
Kaedah tangan..
1. Satukn bhn2 sprti gula, garam, telur, air sejuk, yis n serbuk santan, kemudian masukkn bhn2 tepung, susu tepung n softener.
2. Ketika doh hampir dbentukkn masukkn butter n gaul shingga mjadi doh yg lembut dan kenyal.
3. Tutup n biarkn 30 mnt.
4. Bahgikan doh kpd 40 gm stiap satu, canaikn doh scara memanjang utk mgeluarkn udara d dlmnya.
5. Masukkn kaya dlm piping bag n pipekn scara memanjang atas doh yg dcanai, kemudian gulungkn, buat sampai abis.
6. Susun rapat atas loyang pembakar berukuran 16x12x1 inci yg telah dgris, ato apa2 loyang pn bole.
7. Biarkn doh naik dua kali ganda, pancutkan air, pipekan kaya d atasnya n taburkan kelapa kering.
8. Bakar dlm oven yg telah dpnskn pd suhu 180C selama 25 mnt.
9. Keluarkn n sapukan dgn butter cair d ats permukaan roti. Siap dhdgkn bsama keluarga dhari minggu.

Kaedah breadmaker (BM)
1. Masukkn semua bhn2 dlm loyang breadmaker kecuali kaya, kelapa kering n butter yg dcairkan.
2. Tekan setting "bread dough" n tunggu shingga siap.
3. Kuarkan doh n tumbuk2kan doh supaya angin keluar.
4. Ikut arahan cara2 tangan dr nombor 4 hingga nombor 9. Siap.


No comments:

Post a Comment