Thursday, 28 July 2011

KEK KARAMEL LAGIIII..

Assalamualaikumm..hahhahaha tu diaaa gelak dhh, skali dh buat kek karamel mcm nk slalu buat ajee..ni kek karamel yg kali ke tiga i buat, kali ke dua i buat malam td, warna oren n purple, pagi td i buat warna kuning n biru..ade jer alasan i nk buat kek nih kan..yg nih i buat sebab my sis dtg umah, mmg buat khas tuk my sis..jom tgk gambar hehehhe..


tu apsal ntah berlobang hahhha..


1st time my sis makan kek nih..


ok gak kaler dia kan..td mula2 tgk mcm x ok..


tu tangan anak dara i la tuu..enterprem ajer tau heheh..


mase nih brrr siap..pagi tadi laa..


yg ni kek karamel yg kali ke dua i buat, i buat mlm td tp karamelnya hancur x cun, nyampahh..


Bhn2 A..
2 sdb gula castor

Cara2nya..
1. Tabur n ratakan gula dlm loyang 8 inci.
2. Masak atas api yg kecil shingga gula cair n mjd perang, angkat n ketepikan. Biarkan btol2 sejuk.

Bhn2 B..
1/2 tin susu cair
50 gm gula castor
1/2 sdk esen vanilla
3 kuning telur
1 sdb tepung kastad

Cara2nya..
1. Satukan sume bhn2 B, gaul dgn perlahan2, JANGAN sampai berbuih.
2. Tapiskan adunan n tuang dlm loyang gula yg telah sejukkn td, ketepikan.

Bhn2 C..
140 gm tepung gandum*
1 sdk baking powder* - *satukan n ayak
50 gm gula castor
3 kuning telur
135 air biasa
50 ml minyak masak

Bhn2 D..
6 putih telur
1 sdk cream og tartar
50 gm gula castor

Bhn2 lain..
1 sdk pewarna biru

1 sdk pewarna oren
1 sdk perasa oren

Cara2 membuat kek karamel..
1. Satukan semua bhn2 C kecuali minyak, pukul shingga gebu.
2. Tuangkan minyak n pukul lg shingga kembang, letak tepi sbntr.
3. Pukul putih telur n cream of tartar dlm bekas besar shingga berbuih.
4. Masukkn gula n pukul lg shingga bertanduk.
5. Satukan bhn2 C dan bhn2 D, gaul dgn menggunakan spatula.
6. Bahagikan kepada 2 bahagian n tuangkan pewarna n perasa pd setiap bahagian, sebagai contoh warna pink sama dgn perasa strawberry, warna hijau sama dgn perasa pandan, ikur selera msg2.
7. Ambil warna biru 1 senduk n tuang d tengah2 loyang, kemudian ambil warna kuning 1 senduk tuang pula d tengah2 iaitu d atas warna biru, buat bergilir2 warna n buat shingga abis.
8. Bakar secara "waterbath" (air panas) dlm oven yg telah dpanaskn dgn suhu 170C selama 1 jam.
9. Setelah kek masak, biarkan oven terbuka sedikit n biarkan kek dlm oven selama 10 mnt.
10. Keluarkan kek dr oven, kikis dgn perlahan dtepi2 kek n terbalikkn kek d atas papan kek.
11. Sejukkn dlm peti ais, siap utk dmakan.

No comments:

Post a Comment