Saturday, 30 July 2011

BISKUT SARANG SEMUT

Assalamualaikumm n salam sabtu buat u all semuaaa..arini mmg ingat nk rehat..nk goyang kaki, td pg pulak ieda hijau suh buat biskut nih, katanya kwnnya mengidam nk mkn biskut nih..hehehhe syokkn kalu peknen dpt mkn ape yg d idamkan hehehehe..resepi ni i amek dr chef hanieliza, jom tgk..


Bhn2..
250 gm butter
80 gm gula
1 kuning telur
1 sdk esen vanilla
1/2 sdk warna kuning
350 gm tepung gandum*
100 gm tepung jagung* - *satukan n ayak
100 gm rainbow rice - hiasan

Cara2nya..
1. Pukul butter n gula shingga kembang.
2. Masukkn kuning telur, esen vanilla n pewarna kuning, pukul lg biar sebati.
3. Masukkn tepung gandum n tepung jagung yg telah d ayak, gaul sehingga menjadi doh.
4. Dgn mgunakan acuan muruku pilih acuan lubang besar masukkn adunan, pusingkan acuan supaya adunan keluar cantik seperti gambar dbawah.


senang guna acuan nih..x sampai 5 mnt dh siap..

5. Menggunakan garfu, amek sedikit adunan n tuang dlm papercup, buat sampai abis.
6. Taburkan rainbow rice d atsnya n bakar dlm oven yg telah dpanaskan 180C selama 15 mnt.
7. Sejukkn atas redai n simpan dlm bekas kedap udara.


6 comments:

  1. salam kak...nampak senangnya bila guna acu tu...saya selalu sagat je..memang biskut wajib tiap2 kali nyambut raya mesti buat biskut ni...hehhehe...

    selamat menyambut ramadhan almubarak buat akak sekeluarga...:)

    ReplyDelete
  2. quinnie..wslm sis..a'aa bile guna acuan muruku tu..mmg senang sesgt, x sampai pn 5 smnt sume adunanan dh abis dsagat..lg senang..
    selamat menyambut ramadhan al mubarak jugak pd quinnie n family yaa..

    ReplyDelete
  3. Pertama kali nk try ni. Harap2 menjadi la. Tq utk resepi yg menarik ni

    ReplyDelete
  4. lina..silakan ya sis..sedap biskut nih..

    ReplyDelete
  5. erm lama tak buat biskut ni.dulu kecik2 selalu tolong mak buat.tp mak sagat je.guna parut kecik tu..erm mcm nak buat je..:p

    ReplyDelete
  6. farhana..sedap kan sekut nih..tahun ni buat laa..

    ReplyDelete