Sunday, 22 May 2011

RENDANG AYAM KAMPUNG

Assalamualaikummm..jumpe lg kite skali lg yerr..pg td i dh masak bakso..ni tghr suami pulak yg masak..kalu bab2 lauk pauk ni i slalunya serahkn pd suami sbb dia lg terer..i pn blajar dr suami kalu lauk pauk nih hehhehe..dh terbalik dh kan..patutnya isteri yg ajar suami..ni suami yg ajar isteri hehehe..xpe la kann..hidup suami isteri, biasa la ade isteri tau ade suami xtau..same2 saling tunjuk ajar mana yg xtau..btol xx?? btoll hehehhe..suami masak rendang ayam kampungg..errrmmmmmm mmg sedappp seehhhh..x cayaa?? u all cube laa buat..kalu x sedap gak mkn jugak yer hahahha..jom kite skodeng resepi suami i..


Bhn2..
1 ekor ayam kampung - potong kecil - cuci bersih - toskn
4 sdb serbuk kari daging
500 ml santan
3 keping asam gelugor
3 helai daun kunyit - hiris halus
3 sdb kerisik

Bhn2 tumis..
1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 bj buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih

Bhn2 kisar..
20 tangkai cili kering - potong - rendam air pns - toskn
10 bj cili api
4 bj bwg besar merah
6 ulas bwg putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
4 btg serai
1 sdb belacan
1 cwn air

Cara2nya..
1. Pnskn minyak, tumis bhn2 tumis n bhn2 kisar, biar sampai naik bau.
2. Masukkn serbuk kari, gaul sbati n biar mereneh dlm 10 mnt.
3. Masukkn santan n biar mereneh lg dlm 10 mnt dgn api sdrhana.
4. Masukkn asam gelugor, biar lg dlm 5mnt.
5. Masukkn ayam, gaul bg rata, n biarkn ayam empuk dlm 10 mnt lg.
6. Masukkn daun kunyit, biar lg ats api sdrhana.
7. Tmbhkn garam n gula scukupnya, biarkn lg ats api sdrhana dlm 10 mnt.
8. Masukkn kerisik, gaul rata, biarkn lg ats api kecil n biar shingga sdkt kering selama 20 mnt. Siap dhdgkn bsama nasi panas.

No comments:

Post a Comment