Thursday, 12 May 2011

CHOCOLATE LAVA CAKE

Assalamualaikumm sumeeeeeeeeeee..amboii panjangnyerrr..arini buat kek yg paling senang n mudah n sedap dtekak..kek ni kwn cina yg suh buat katanya sedap banget, so minggu lps dh buat..tp yg ready made so xnk la share kalu yg ready made kan..pastu smlm pn buat gak tp terlebih masak la pulakkk..tgn ni la yg gatal g tmbhkn masa hahahhaha..pastu x puas ati arini buat lgggg..alhmdlhhh x terlebih masak n menjadi, kalu nk buat mesti potong mase panas2 tau br lava dia kuar..kalu sejuk lava dh keringgg..kite share resepi ni same2 ya..smlm lg dh jln2 kt gugel omputeh tgk mane2 resepi yg berkenan..smlm cube resepi lain tp kurenggg..senang citer x best laaa..arini punyer haaa okkkk bangettt tu yg share tu dgn u all..sape2 yg nk try sila la yaa puan2 sekalian..jom tgk resepinyer..


Bhn2..
1 cwn chocolate chips
6 sdb butter - suhu bilik
1 sdb serbuk koko
Secubit garam
2 bj telur A
1 kuning telur
3 sdb gula castor
3 sdb tepung gandum - ayakkn


Cara2nya..
1. Satukan chocolate chip n butter dlm bekas stainless steel n masak dgn kaedah 'double boiler' shinnga cair.
2. Masukkn serbuk koko n garam gaul biar rata, angkt n ketepikn, biar sejuk sbntr.
3. Pukul telur n gula dlm tempoh 3 mnt kemudian masukkn adunan coklat td n pukul lg biar rata.
4. Masukkn tepung n gaul dgn spatula shinnga sbati.
5. Tuang dlm acuan yg sesuai, buat sampai abis n sejukkn dlm fridge dlm 5 mnt.
6. Bakar kek dlm oven yg telah dpnskn dgn suhu 210C selama 10 mnt, jgn terlebih masak, paling lama hanya 13 mnt.
7. Kemudian bole la dhiaskn mgikut kreativiti msg2.


9 comments:

  1. kena sejukkan dalam fridge dulu ker...??
    menarik ni...

    ReplyDelete
  2. naz..a'aa kejap jer naz dlm 5 mnt pastu trus bakar..

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum.. singgah nak makan cake lava ni..yummy..yummyyy...mohon link ya. terima kasih.

    ReplyDelete
  4. Kekk ni nk sedap... Ikut resipi nigella - chocopots...

    ReplyDelete
  5. rabiatun adawyah..wslm sis..sila la mkn heheh..same2 ya sis..

    ReplyDelete
  6. sismurshidah..bole cube tu sis..tp yg ni pn dh cukup sedap..
    iman hanee..'sdb' tu sudu besar ya sis..

    ReplyDelete
  7. ade resepi yg tulis..adunan niih bole disediakan mcm sehari lebih awal n tutup acuan bgian ats dgn plastik cling n smpn dlm fridge..esoknyer..kluorkn dri fridge, buang cling plastic n bakar ..
    i lmer nk buat cake niih tpi bmbng resipi yg ade tk mnjadik..thnks sis..kne beli bekas ramekin dulu bru bole buat ler..kalo tk tk best..

    ReplyDelete
  8. sis Rashidah..btol sis resepi mcm2 ade..i dulu masa nk buat pun carik2 yg paling sesuai n i rase nih sesuai..tu yg buat..sis bule cube jugak tp jgn sampai terlebih bakar ya sis..

    ReplyDelete