Sunday, 1 May 2011

BUTTER PRAWN

Assalamualaikumm n slmt hr pekerja buat sume pekerja..apa menu u all arini?? arini i pulak buat butter prawn..mmg lame nk buat dh..arini terbuat pulak hehhee..sedap tau tp rsenya i pnyer ni mcm kurang telor kot..ttp rse mmg mabeles..adooii tahap kolestrol dh 3.3 nih..yg ni pulak raja sgala kolestrol huwaaa..tp sedappp..xpe mkn seketoi aje tauu..control control controll..so jom kite buat jom..


Bhn2nya..
15 ekor udang besar - cuci - toskn - gaul dgn srbk kunyit n garam
1/3 cwn minyak
5 btg cili api - dhiris
5 tangkai daun kari
1/4 cwn minyak
1/4 cwn butter
4 bj telur kuning - dpukul

Cara2nya..
1. Pnskn minyak 1/3 cwn, goreng udang hingga masak. Masukkn cili api n daun kari trus gaul sebati n angkat.
2. Pnskn minyak 1/4 cwn pulak, masukkn butter n biarkn butter cair, biarkn minyak n butter btol2 panas.
3. Tuang telor kuning dlm bekas acuan roti jala, tutup api, n trus tuang sambil pusing2 ke ats minyak pns td.
4. Toskn telur td n masukkn dlm udang n gaul sbati n hdgkn.

2 comments:

  1. bila masuk sini msti mata dok melerek kt resepi prawn ni..xleh jadi kena buat juga maka mlm tadi dah siap mungkin cara sdkt brbeza..tks puan jue cetuskan keinginan nak kasi jadi gak resepi prawn ni hehe

    ReplyDelete
  2. haa tu laa dh nmpk dh td puan punyer prawn heheh..sedapp yer..

    ReplyDelete