Thursday, 19 May 2011

APAM PUTERI AYU

Assalamualaikummmm..haaaa arini buat kuih traditional lg..sedappppp..dulu mkn makcik buat..skrg makcik kesayangan dh duduk jauhh dr i so buat sdiri ajeee laa..resepi pn dr makcik  kesayanganku jugak..yg mana dia la yg mengajar i mase kecik2 dulu..antaranya kelim karipap, karipap pusing..kuih sampan..yg lain2 tu x ingat dhh..i luv u mak teh (PUAN HASNIAH MOHD) dunia akhirat muuaaahhhh..soo pren jom kite tgk resepinya yaa..


Bhn2nya..
2 bj telur A
150 gm gula castor
1 sdk ovallete
130 ml santan*
4 helai daun pandan* - *dsatukan n kisar - tapis - ambil santannya
125 gm tepung gandum**
1/2 sdk baking powder** - **dsatukn n ayak
1 sdk perasa pandan
1/2 sdk pwarna hijau
1 bj kelapa putih***
1 sdk garam***
2 sdb tepung gandum*** - ***dsatukn n gaul sbati

Cara2nya..
1. Pnskn periuk kukusan.
2. Sapukn acuan dgn sdkt minyak, ambil sdkt adunan kelapa, masukkn dlm acuan n tekan2 biar padat, buat sampai lebih kurang 35 acuan n letak tepi.
3. Pukul telur, gula n ovallete shingga kembang n gebu.
4. Masukkn santan, tepung gandum, baking pwdr, perasa pandan n pwrna, pukul lg shingga sbati dgn kelajuan sdrhana.
5. Masukkn adunan dlm piping bag n pipekn dlm acuan berisi kelapa td, buat sampai abis.
6. Kukus adunan selama 10 mnt, siap dhidangkn.

2 comments:

  1. alahai kkay baru jer nak solekkan kasi jadi ayu esok jue dah buat yer! ok lah tu kkdang niat kita mngkin secara kbtln sama. sweet jer keayuan apam put3 ayu jue cam puan yg buat :)

    ReplyDelete
  2. hehehhe yeke kak..kelmarin jue pn nk buat roti canai tgk akak dh buat..akak nk buat pu3 ju dh buat hehehe..sehati sejiwa nihh!!

    ReplyDelete