Thursday, 14 April 2011

SUSHI

Bhn2..
3 cwn beras sushi - ada jual dgiant - berasnya pendek n putih
4 cwn air
5 sdb cuka beras
4 sdb gula
1 sdk garam
1 paket rumpai laut
Soya sauce
Wasabi

Inti utk sushi..
1 btg timun jepun - kupas kulit - buang biji - potong panjang - rendam dgn scubit garam - toskn
1 btg carot - kupas kulit - potong pnjg - rendam dgn scubit garam - toskn
1 tin tuna
2 bj telur - pukul - dadarkn - potong panjang
mayonnaise

Cara2nya..
1. Cuci bersih beras bsama sukatan air n masak spt masak nasi biasa.
2. Cmprkn gula, garam n cuka dlm periuk n pnskn mggunakn api kecil. Kemudian masukkn periuk ke dlm mangkuk yg berisi air batu, supaya cmprn cuka cpt sejuk.
3. Bila nasi dh masak, angkt periuk n masukkn cmprn cuke sdkt2 dlm nasi n gaul bg rata. Jgn tuang byk2 takut nti nasi lembik.
4. Letakkn rumpai laut ats dulang kemudian amek nasi n sapukan pd keseluruhan rumpai laut mggunakn senduk kayu.
5. Dtgh nasi isikn inti mgikut citarasa msg2 spt timun, carot, tuna, telur dll.
6. Kemudian bole la dgulungkn shingga abis. Gulungan harus cantik n ketat n inti berada dtgh2.
7. Mgunakn pisau, potong sushi dlm 1 1/2 inci n atur ats pinggan.
8. Hdgkn bsama saya sauce n wasabi.

Note..
1. Jgn mggunakn peralatan logam sprti senduk, ini akn mjejaskn rasa nasi sushi itu bila dgaul dgn cuka.
2. Utk mgelakkn nasi sushi kering letakkn d dlm bekas n tutup dgn tuala lembab.
3. Nasi sushi mesti dgunakn n dmkn pd hari yg sama. Tak bole smpn.
4. Utk mbuat california sushi roll, gunakan avocado, crab filament, timun n mayonnaise sbgi inti, n roll sushi ini spt cone ice cream.
5. Inti sushi bole d ubahsuai mgikut citarasa msg2.
6. Nasi sushi juga bole dgunakn utk mbuat nigiri sushi, dmana bole dkepal bulat n lonjongkn sikit dgn tgn kemudian ltk sdkt pes wasabi n kita letak isi ikan tuna yg dhiris setebal 1 sm n sbginya.
sushi..

No comments:

Post a Comment