Thursday, 14 April 2011

SPAGHETTI BOLOGNESE

Bhn2..
500 gm spaghetti - rebus + garam skt + minyak zaitun - toskn
3 sdb minyak zaitun
2 sdb butter
1 labu bwg besar holland - hiris halus
1 ulas bwg putih - hiris halus
500 gm daging cincang - dlembutkn
20 bj bebola daging
1 tin sdrhna tomato puri
2 bj tomato - potong kecil
1 botol besar prego + 1 botol air
1 paket maggie speghetti bolognese
200 ml susu segar
100 ml whipping cream
2 sdb lada hitam - tumbuk halus
1 kiub stok lembu
1 btg carrot - potong kecil
2 btg celery - potong kecil kecil
15 bj baby tomato
1 tin cendawan butang - hiris nipis
1 sdk oregano kering
1 helai basil
3 sdk gula perang
3 sdb cheddar
5 keping cheese kraft
Serbuk parmesan

Cara2nya..
1. Rebus 2 liter air dlm periuk besar, masukkn sdkt garam. Bila air mdidih br masukkn spaghetti. Kacau n masukkn sdkt minyak zaitun agr pasta x mlekat. Bila pasta dh lembut angkat n toskn.
2. Pnskn minyak zaitun n butter dlm periuk besar, masukkn bwg bsr holland n bwg putih, masak smpai naik bau.
3. Masukkn daging cincang n bebola daging, masak hingga daging keperangan.
4. Masukkn tomato puri, tomato, prego + air, maggie speghetti + air, susu segar, whipping cream, lada hitam, stok lembu, carrot, celery n baby tomato. Biarkn mdidih sbntr.
5. Masukkn cendawan butang, oregano, basil, cheddar, cheese kraft n gule secukup rasa. Biarkan ats api kecil slama 1 jam.
9. Bole hidang dgn serbuk keju parmesan.
bolognese speghetti..

No comments:

Post a Comment