Thursday, 14 April 2011

ROTI KENTANG

Bhn doh..
135 ml air sejuk dr peti ais
3/4 sdk garam
1/2 bj telur - kurang lebih 30 gm
60 gm ubi kentang - rebus - lecekkn
300 gm tepung protin tinggi
3/4 sdb susu tepung
50 gm gula halus
2 sdk yis
1/2 sdk bread improver

Cara2nya..
1. Satukn sume bhn2 doh, uli hingga lembut n kenyal. Bulat2kn n alih ke dlm bekas, tutup dgn plastic cling n biar naik selama 45 mnt.
2. Mgunakn breadmaker, masukkn sume bhn2 mgikut urutan ke dlm breadmaker n pilih setting for bread dough n tekan. Biar sampai siap.
3. Keluarkn doh uli 15 mnt. Bhgkn doh kpd 10 bhgn lebih kurang 70 gm sbiji ato mgikut saiz yg d inginkn.
4. Bulat2kn mjd bebola n susun dlm loyang yg tlh dgris dgn mentega ato guna muffin cup saiz 5 inci n biarkn 40 mnt hingga naik.

Bhn2 kastard..
3/4 cwn susu segar
2 sdb tepung kastard
2 sdb gula halus
1 sdk mentega
1/2 sdk esen vanilla

Cara2nya..
1. Satukn susu, gula n tepung kastard, kacau dgn wisk hingga sume sebati. Masak ats api kecil sambil terus mgacau hingga pekat. Angkat dr api, masukkn mentega n esen vanilla. Gaul rata n biarkan suam sdkt.
2. Masukkn dlm piping bag, gunting kecil bucunya n tunggu roti kembang, sblm roti masuk ke oven pipekn kastard ke ats roti td mgikut kreativity msg2. Buat hgga abis.
3. Bakar dlm oven pd suhu 175C slama 20 mnt.
2. Keluarkn roti n sapu dgn mentega semasa roti msh pns, sejukkn sblm dhdg.
roti kentang..
roti kentang..blom bakar..

No comments:

Post a Comment