Thursday, 14 April 2011

RENDANG AYAM

RESEPI CHE KIAH

Bhn2..
1 ekor ayam - potong 12
2 sdb minyak sapi
8 ulas bwg merah - hiris nipis
1.2 liter santan
1 kpng asam gelugor
4 helai daun kunyit - mayang halus
3 helai daun limau purut
2 sdb gula perang
3 sdb kerisik
garam secukupnya

Bhn2 tumis..
1 btg kulit kayu manis
4 kuntum bunga lawang
6 bj buah pelaga
5 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan - dsimpul

Bhn2 kisar..
3 labu bwg besar
5 ulas bwg putih
3 btg serai - yg gemuk
2.5 cm halia
2.5 cm kunyit hidup
2.5 cm lengkuas
20 bj cili kering - potong - buang biji - rendam air pns - toskn
5 bj cili padi

Cara2nya..
1. Pnskn mnyk n goreng bwg merah hiris hngga garing, agkt n kisar bsama bhn2 kisar.
2. Pnskn mnyk + mnyk sapi dlm kuali.
3. Mskkn bhn2 tumis n daun pandan, kacau dua mnt.
4. Mskkn bhn2 kisar n sdkt air, kacau n masak smpai kuar mnyk.
5. Bubuh ayam, santan n asam keping, masak hngga mgelegak n kuahnya tnggal sprh.
6. Masukkn kerisik n kacau sebati.
7. Akhr skali masukkn gula perang, garam, daun kunyit n daun limau purut.
8. Masak smbil terus kacau shingga kuahnya mjd pekat, kacau slalu agr tdk mlekat.

Note : Sukatan d ats utk 1 ekor ayam, sekiranya nk masak kurang dr seekor kurangkn bhn2nya.


rendang ayam kampung..resepi kak kiah, sape2 x cube mmg rugi sedaappp

No comments:

Post a Comment