Bhn2 doh..
150 gm butter
100 gm margerine
50 gm gula aising
2 kuning telur
1 sdk esen vnla
Secubit garam
Poppy seed scukupnya
350 gm tepung gandum*
50 gm tepung jagung* - *dgaul n ayak
Bhn2 utk gliss..
1 kuning telur
1 sdk susu cair
Secubit garam
1/4 sdk air
1/4 sdk esen vnla
Bhn2 jem nenas..
450 gm nenas yg mangkal
180 gm gula kastor
1/2 sdk esen nenas
1/2 sdk jus lemon
Cara2nya..
UNTUK JEM NENAS
1. Parut nenas n masak bsama gula hingga mdidih.
2. Masukkn esen n jus lemon, kacau rata n masak ats api plahan shingga jem pekat n hmpr kering dlm 1 jam.
3. Matikn api n sejukkn. Bulat2kn jem n bentukkn bujur, anggaran 1/2 sdk utk stiap biji. Buat hingga siap.
UNTUK DOH
1. Pukul butter, margerine n gula aising hngga bkrim.
2. Masukkn kuning telur, esen vnla n garam, pukul lg.
3. Plahankn speed, masukkn tepung sdkt2 hingga hbs n adunan mjd doh yg lembut.
4. Tutup doh dgn tuala lembap utk kgunaan kemudian.
UNTUK GLIS
1. Satukn sume bhn2 utk menglis n ketepikn utk kegunaaan kemudian.
UNTUK TAT NENAS GULUNG
1. Ambil sdkt doh dlm 10 gm, bulat2kn, leperkn, ambil sdkt jem nenas, ltk pd adunan, bulat2kn smula, lonjongkn spt bentuk nenas, gunting pd adunan mgunakn hujung gunting dr ats ke bwh utk mjdkn sprt bentuk duri nenas. Buat smpi hbs.
2. Sapu loyang pbakar dgn sdkt butter n isikan adunan yg telah siap dbuat.
3. Sapukn sdkt glis ats tat td n tabur sdkt poppy seed.
4. Bakar dlm oven yg tlh dpnskn pd suhu 175C slama 20 mnt ato shingga masak.
5. Sejukkn ats jaringan sblm dsmpn dlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment