Thursday, 14 April 2011

MEE SUP

Bhn2..
1 ekor ayam - potong - cuci - rebus - toskn - carik2kn letak tepi - tulang n air rebusan buat sup
3 kuntum bunga lawang*
1 btg kulit kayu manis*
4 bj buah pelaga*
4 kuntum bunga cengkih*
2 bj bwg merah - kisar
4 ulas bwg putih - kisar
2 inci halia - kisar
1 btg serai - dketuk
1 sdb sos pati ayam**
1 bgks kiub ayam**
1 bunjut sup**
300 gm bebola daging**
Garam n pak aji secukupnya
1 mangkuk bunga kobis***
10 bj taupok - belah dua***
2 tangkai daun bwg***
2 tangkai daun sup***

Cara2..
1. Tumis bhn2 *, masukkn bhn2 kisar n serai, tumis hingga naik bau.
2. Masukkn n tapis air rebusan ayam td bsama tulang2nya n kacau sampai mdidih.
3. Masukkn bhn2 ** n biar mdidih lg. Masukkn garam secukupnya.
4. Masuk pula bhn2 *** n biarkn mereneh dgn api perlahan dlm 10 mnt. Tutup api.

Bhn2 sambal kicap..
20 bj cili api
2 ulas bwg putih
1 sdb gula
4 sdb kicap manis
1 sdb sos tiram
1 sdb kicap pekat
Sdkt garam

Cara penyediaan
1. Kisar sume bhn2 d ats shingga sebati n siap.

Bhn2 celur..
1 paket mee kuning
5 tangkai sawi - potong sdrhna
300 gm taugeh

Note : Hdgkn bhn2 celur bsama ayam carik td, sambal kicap n sup. Siap.
mee sup..

No comments:

Post a Comment