Thursday, 14 April 2011

KEK SARANG SEMUT

Bhn2..
220 gm gula pasir
240 ml air
60 gm mentega
6 bj telur gred A
160 gm susu pekat manis
180 gm tepung gandum*
1 sdb + 1/2 sdk baking pwdr*
1 sdb + 1/2 sdk soda bikarbonat* - *gaul rata n ayak

Cara2nya..
1. Masak gula pasir hngga mjd gula hangus, guna api kecil. Perlahan2 tuangkn air, bhati2 sbb gula akn memercik. Kacau rata n masukkn mentega, biar mentega larut. Sejukkn.
2. Putar telur hngga berbuih, masukkn susu pekat manis n putar hingga sbati.
3. Pd klajuan sdrhna, masukkn tepung sdkt2. Putar rata, tuang gula hangus td dan gaul rata.
4. Perap adunan td 3 jam.
5. sblm mbakar pnskn oven pd suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dgn mentega, alas dasar tin dgn kertas minyak.
6. Bakar slama 50 mnt ato shingga masak, bgantung pd oven masing2.
7. Uji kek dgn mcucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak.
8. Keluarkn dr acuan n biar sejuk sblm dpotong.
kek sarang semut..
kek sarang semut..

No comments:

Post a Comment