Thursday, 14 April 2011

KASWI

Bhn2..(10 acuan)
3/4 cwn tepung gandum*
1/4 cwn tepung ubi*
1/2 sdb tepung pulut* - *dsatukn n ayak
1/2 cwn gula merah
1/4 cwn gula pasir
2 helai daun pandan
1 1/2 cwn air
1 sdk air kapur
3 titik pwrna coklat
Kelapa parut putih
Sdkt garam

Cara2nya..
 1. Pnskn kukusan, balut penutup kukus dgn towel bersih. Sapu sdkt mnyk pd acuan lompang n ketepikn.
2. Gula merah, gula pasir n daun pandan dmasak bsama 1/2 cwn air, kacau rata hingga gula larut. Tapis n sejukkn.
3. Satukn sume bhn2 d atas kecuali kelapa parut n garam, bsama air gula merah td. Kacau rata dgn whisk n tapis.
4. Tuang dlm acuan td n kukus slama 30 mnt dgn api sdrhna.
5. Sejukkn kuih spenuhnya sblm dpotong
6. Kukus kelapa bsama garam dlm 3 mnt, angkt n golek kuih ke dlm kelapa paru. Hdgkn.


kaswi..

No comments:

Post a Comment