Thursday, 14 April 2011

KARI DAGING

Bhn2..
1 kg daging - potong kecil - cuci - rebus smpai empuk
1 btg kulit kayu mns*
3 kuntum bunga lawang*
5 bj buah pelaga*
3 kuntum bunga cengkih*
3 bj bwg merah bsr - dtumbuk halus**
5 ulas bwg putih - dtumbuk halus**
1 inci halia - dtumbuk halus**
2 tangkai daun kari**
20 bj cili kering - potong - cuci - rendam air panas - toskn - kisar
5 sdb serbuk kari daging - dbancuh dgn air
500 ml santan
2 keping asam gelugur
2 bj kentang - potong kecil
1 btg carot - potong kecil
3 tangkai daun kari
2 sdb kerisik

Cara2nya..
1. Tumiskn bhn2 * sbntr, kemudian masukkn bhn2 **, biar garing jap.
2. Masukkn cili kering n biar cili masak. Pastu tuangkn serbuk kari yg telah dbancuh dgn air n biar masak sbntr.
3. Masukkn daging yg drebus td bsama sdkt air rebusan daging, kalu x cukup tmbhkn lg air rebusan.
4. Masuk pula santan n kacau sebati, biar santan masak.
5. Masukkan asam gelugor, kentang, carot n daun kari, biarkan mereneh n daging empuk dlm 30 mnt.
6. Masukkn garam, gule n pak aji secukup rase n akhr skali masukkn kerisik. Siap n bole dhidangkn.
kari daging..sedaaappp..

No comments:

Post a Comment