Thursday, 14 April 2011

ASAM PEDAS

Bhn2..
6 keping ikan merah
1 sdb asam jawa
1 sdb kerisik
2 btg bunga kantan
1 bj tomato
2 genggam daun kesom
1 genggam daun pudina
3 mug air

Bhn2 kisar..
2 bj bwg bsr
3 bj bwg putih
2 cm halia
2 cm kunyit hidup
2 cm lengkuas
2 btg serai
20 bj cili kering - potong - cuci - rendam dgn air pns - toskn
2 sdb belacan
segenggam daun kesom
segenggam daun pudina

Cara2nya..
1. Panaskn minyak n tumis bhn2 kisar hingga naik bau n naik minyak.
2. Masukkn air n biar mdidih sbntr.
3. Masukkn bunga kantan, tomato, daun kesom, daun pudina, asam jawa, garam, gula n pak aji kalu suka.
4. Masukkn ikan, tutup tudung periuk n biar masak dgn api sdrhana, lbh kurang 15 mnt.
5. Bukak tudung periuk n masukkan kerisik kacau lg n biarkn dlm 10 mnt lg.
6. Siap. bole dhidangkn.
asam pedas ikan merah..

No comments:

Post a Comment