Followers

Sunday 25 January 2015

TARTE AU CHOCOLAT

Assalamualaikum dan selamat pagi kalian..
Pagi ini, kita dah siapkan satu menu untuk hidangan petang nanti. Sebenarnya dah siapkan semalam tapi sibuk dengan pelbagai hal jadi kita tangguhkan. Cuma pagi ini baru kita hias.

Sebenarnya TARTE AU CHOCOLAT nih Awin yang buat sepenuhnya. I cuma hias dan potong strawberry tu aje hehehhe. Memang Awin lama dah mengidam nak buat..sejak beli buku PIES & TARTS di BIG BAD WOLF tahun lepas. Alhamdulillah menjadi Awin buat. Jom tengok.






Bahan-bahan pastry..
250 gm tepung gandum - ayak
60 gm gula kastor
1/2 sdk garam
150 mentega - sejuk - potong kecil
1 biji telur
2 sdk uht whipping cream

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk, satukan tepung gandum, gula kastor dan garam dan gaul.
2. Masukkan mentega, kemudian gaul sehingga menjadi serbuk roti.
3. Dalam mangkuk kecil, satukan telur dan uht whipping cream dan pukul sebati.
4. Masukkan dalam adunan mentega tadi dan uli sehingga menjadi doh.
5. Bungkus doh dengan 'cling paper' dan sejukkan dalam peti sejuk selama 30 minit.
6. Sediakan loyang bersaiz 10 inci dan oleskan dengan sedikit mentega atau spray cooking.
7. Keluarkan adunan dalam peti sejuk, letak atas meja pencanai dan gelek dengan bentuk bulat sehingga doh menjadi saiz 12 inci.
8. Gulungkan doh pada pengelek dan alihkan pada loyang.
9. Ratakan doh sehingga ditepi-tepi loyang, potong mana yang berlebihan.
10. Cucuk doh dengan garfu pada sekeliling, lapik aluminium foil dan taburkan kacah hijau sepenuhnya. Tujuannya agar pastry tidak naik dan kembang.
11. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 20-30 minit atau sehingga keperang-perangan.
12. Keluarkan pastry dan alihkan kacang hijau. Sejukkan suhu bilik.
13. Tuang adunan filling (resepi dibawah) dalam pastry dan sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam.
14, Keluarkan TARTE AU CHOCOLAT dan hiaskan dengan strawberry segar.
15. Alihkan ke papan kek dan potong untuk hidangan.

Bahan-bahan filling..
250 gm uht whipping cream
250 gm dark chocolate compound - potong kecil*
1 sdk mentega* - *satukan dalam mangkuk
12 biji strawberry - untuk hiasan

Cara-caranya..
1. Panaskan uht whipping cream sehingga berbuih ditepi-tepi periuk.
2. Tuang dalam mangkuk coklat dan kacau sehingga coklat larut.
3. Sejukkan disuhu bilik selama 15 minit.






inilah buku resepinya..

Friday 23 January 2015

SERI MUKA PANDAN aka PUTERI SALAT

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Jumaat..
Pagi-pagi i dah buka entry baru kan. Bukan apa, sebenarnya SERI MUKA nih i sudah buat semalam lagi tapi disebabkan ingin mendapatkan potongan yang cantik i biarkan semalaman.

Seri Muka atau orang-orang Singapura panggil Puteri Salat..i sudah buat 3 kali tau..semuanya tak jadi cantik..berkedut-kedut..becak sana sini..haizzz memang tensen tau. Tengok orang lain buat cantikkkkkk jer permukaannya..rata jerr..kann. Jadi, semalam dengan lafaz Bismillahirrohmannirrohhim..puhh kiri puuhh kanan..i buat dengan sopan santun..berhati-hati tau..hahaha..Alhamdulillah kali ini banyak pembaharuan ke arah kebagusan hahaha..ayat tak semegah!

Semalam memang i sudah bilang..kali nih kalau berkedut jugak..becak juga..memang tak buat la lagi..mula-mula buka periuk kukus tu hati mcm sudah tensen..tapi sabarr..i lap-lap sikit air yang bertakung..sikit jer..sebab i tak balut penutup kukusan tu..lama-lama dia dah sejuk, dah okk..yahooo!! boleh la dikatakan jadiii..kann..

Terima kasih pada yang berkongsi resepi..terima kasih pada Chef Asma..sis Rohah..i panjang-panjangkan pula resepi disini ya. Untuk resepi asal boleh dapati di SINI ya..terima kasih semua..










Bahan-bahan lapisan bawah..
500 gm beras pulut - rendam 4 jam - cuci bersih - toskan
250 gm santan pekat
250 gm air
1 1/2 sdk garam

Cara-caranya..
1. Panaskan periuk kukusan.
2. Masukkan beras pulut yang telah direndam dan telah ditos dalam loyang yang sesuai.
3. Satukan santan pekat, air dan garam, gaul sebati
4. Tuang dalam beras pulut dan gaulkan.
5. Kukus dalam periuk kukusan yang telah dipanaskan selama 30 minit.
6. Sambil itu bolehlah dibuat lapisan bawah.

Bahan-bahan lapisan atas..
250 gm gula kastor
80 gm tepung kastad - ayakkan
400 gm santan pekat
400 gm air*
20 gm daun pandan* - *satukan - kisar halus - tapis - ambil jusnya
3 biji telur
1/2 sdk garam halus
1/2 sdk pandan emulco

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk besar, satukan gula kastor, tepung kastad, santan pekat, air yang telah dikisar dan ditapis bersama daun pandan dan gaul sebati sehingga larut.
2. Tambahkan telur dan gaul lagi.
3. Masukkan garam dan pandan emulco dan gaul lagi sehingga sebati.
4. Sediakan periuk, tuang dan tapiskan adunan.
5. Masak adunan sehingga naik wap atau erti kata lain sedikit berasap. Pastikan adunan JANGAN sampai pekat ya. (maaf jika salah).
6. Tutup api.

Cara-cara SERIMUKA aka PUTERI SALAT
1. Sediakan loyang bersaiz 10x10x2 inci, lapik dengan plastik dan pastikan plastik melebihi had loyang.
2. Keluarkan pulut dari dalam periuk kukusan, tuang dalam loyang dan ratakan dengan menggunakan perata fondant atau apa-apa yang sesuai.
3. Cedok sedikit adunan lapisan atas dan berus nipis pada pulut tadi.
4. Tuang adunan lapisan atas diatas pulut dengan perlahan-lahan dan kukuskan lagi dalam 35 minit atau sehingga masak.
5. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
6. Jika ingin potongan yang cantik pastikan SERIMUKA aka PUTERI SALAT benar-benar sejuk.
7. Siap dihidangkan.





haaa..pulut memang i buat lebih sebab nak makan dengan ikan gelama nih..amacam? terancam x? hehehe..

Sunday 18 January 2015

CHOCOLATE BROWNIES

Assalamualaikum..
Hari ini kita buat brownies yang melekat-lekat kat lelangit hehehe..tapi ada juga brownies yang ala ala bantat gitu hahaha. Sebenarnya memang perangai brownies macam tu hahaha.

Resepi macam biasa la semua didapati di auntie gugel. Merata-rata penuh dengan resepi brownies cuma tinggal kita nak pilih aja mana yang kita berkenan. Jom lihat.






Bahan-bahan..
200 gm coklat kompound hitam - potong kecil
150 gm mentega
100 gm gula perang
80 gm gula kastor
4 biji telur A
85 gm tepung gandum*
2 sdb serbuk koko* - *satukan dan ayak
100 gm coklat chip putih

Cara-caranya..
1. Cairkan coklat kompound hitam bersama mentega secara 'double boiler'. Tutup api dan angkat.
2. Masukkan gula perang dan gula kastor, gaul sehingga gula larut.
3. Masukkan telur satu persatu dan gaul sebati.
4. Masukkan sedikit-sedikit adunan tepung dan gaul sebati dan rata.
5. Sediakan loyang bersaiz 9 inci, lapik kertas minyak, lebihkan bahagian kiri kanan dan sembur dengan 'spray cooking'.
6. Tuang adunan dan taburkan coklat chip putih diatasnya.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit. Jangan risau jika kek masih lembik.
8. Biarkan kek dalam oven selama 1 jam.
9. Sedia dipotong dan dihidangkan.




Friday 16 January 2015

CROQUEMBOUCHE

Assalamualaikum..
Fuuuhhh!! Nama pun dah berbelit-belit lidah..terkehel tekok apatah lagi bibir..mau herot-herot kan hahhaha..begitu jugalah nak membuatnya youuu..

Dah buat choux dari semalam lagi..tapi disebabkan i menjadi mangsa vitamin M maka buatlah perlahan-lahan. Hari ini baru siap..itupun tidak sepenuhnya..sarang memang tak buek dahhh..vitamin M mai lagi tahap gaban kan hahhaha..hat nih cukup laaa..

Cara mat-mat..minah-minah saleh buat banyak cara. Ada yang letak atas kek macam i buat nih..ada yang takde kek..kosong jer bawah tu..ada yang bubuh ganache selain drizzle karamel..haiizzz kalau nak tulis macam-macam cara depa nih, mau bengkak jari i tau..

Idea i dapat dari SINI..kalau u all nak yang sebenar-benar resepi p la sana naaa..hat filling pun i tukaq cara lain..gambaq memang i tak ambil banyak sebab mula-mula ingat tak berapa jadi..rupa-rupa ok laa boleh la nooo dari takdak..jom la tengok..


Bahan-bahan kek..
185 gm mentega
150 gm gula kastor
3 biji telur A
1 sdk kulit lemon - sagat
185 gm tepung kek
4 sdb jus lemon
60 gm blueberry segar

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk pengadun, pukul mentega dan gula sehingga berkrim, lebih kurang dalam 10 minit.
2. Masukkan telur satu persatu bersama kulit lemon dan pukul sebati.
3. Masuk pula tepung sedikit demi sedikit dan gaul rata.
4. Tuang jus lemon dan gaul lagi sehingga adunan kesemuanya sebati dan rata.
5. Tuang adunan dalam loyang bersaiz 7 inci yang telah dilapik kertas minyak dan dioles sedikit mentega dan ratakan.
6. Tabur blueberry segar diatasnya.
7. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 55 minit atau shingga masak.
8. Keluarkan dan sejukkan atas redai.

Bahan-bahan aising..
300 gm gula aising - ayakkan
3 sdb jus lemon

Cara-caranya..
1. Satukan kedua-dua bahan dan gaul sebati menjadi pekat.
2. Tuang ditengah-tengah kek, ratakan sedikit dan biarkan frosting meleleh dengan perlahan seperti gambar bawah.


Bahan-bahan choux pastry..
170 gm air
85 gm mentega
1/4 sdk garam
1 sdb gula kastor
125 gm tepung gandum - ayakkan
4 biji telur

Cara-caranya..
1. Dalam periuk kalis melekat, satukan air, mentega, garam dan gula, gaul sehingga mendidih.
2. Kecilkan api, masukkan tepung gandum dan gaul rata sehingga adunan licin.
3. Tutup api dan masukkan dalam mangkuk pengadun.
4. Pukul adunan lebih kurang dalam 8 minit supaya menjadi sedikit sejuk.
5. Masukkan telur sebiji dan pukul rata diikuti baki telur yang lain.
6. Rehatkan adunan dalam 15 minit, kemudian masukkan adunan dalam piping bag.
7. Sediakan kertas minyak yang telah dilukis dengan bulatan sebesar duit 50 sen lama dan letak didalam loyang besar dan sembur dengan 'spray cooking'.
8. Paipkan adunan diatas lukisan bulatan. Buat sehingga selesai. Choux nampak macam cair, jangan risau nanti akan naik membukit.
9. Celupkan jari dalam air, tekan sedikit dan ratakan adunan supaya menjadi bulat licin. 
10. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 200C selama 30 minit atau sehingga keperang-perangan.
11. Keluarkan dan sejukkan atas redai.
12. Boleh disimpan didalam bekas kedap udara sebelum digunakan.


choux pastry yang telah siap..

Bahan-bahan filling..
400 gm susu segar
1 sdk perasa vanila
2 biji telur
100 gm gula kastor
3 sdb tepung kastad
50 gm mentega

Cara-caranya..
1. Panaskan susu segar dan perasa vanilla dalam periuk.
2. Dalam mangkuk lain, pukul telur bersama gula kastor sehingga sedikit mengembang, masukkan tepung kastad dan gaul rata.
3. Tuang sebahagian susu panas dalam adunan kastad, gaul rata dan tuang sebahagian lagi dan panaskan diatas api kecil sehingga adunan menjadi kental.
4. Tutup api dan masukkan mentega dan gaul lagi.
5. Sejukkan sebentar sebelum dimasukkan dalam piping bag.

Bahan-bahan karamel..
400 gm gula kastor
1 sdk jus lemon

Cara-caranya..
1. Masukkan gula bersama jus lemon dalam pan kecil dan masak atas api kecil sehingga gula larut.
2. Panaskan semula jika karamel mula mengeras.
3. Untuk membuat 'sarang', gunakan baki gula yang ada cuma tambah 1 sdb glucose syrup dan panaskan semula.

Cara-cara menyusun CROQUEMBOUCHE..
1. Terdahulu, sediakan kon seperti gambar dibawah dengan menggunakan kad manila. Ukuran ketinggian dalam 10 inci, bulatan bawah dalam anggaran 5 inci dan bulatan atas dalam 1 inci. Balut dengan aluminium foil.


2. Letakkan kon diatas kek yang telah tersedia bersama frosting aising, tekan perlahan kon pada kek supaya melekat. Ketepikan.
3. Paipkan filling kastad kedalam choux pastry melalui bawah, setelah selesai sejukkan dalam peti sejuk.
4. Setelah bahan-bahan karemel telah mencair, keluarkan choux pastry yang sejuk tadi, dengan perlahan dan berhati-hati, celupkan kiri dan kanan choux pastry dalam karamel termasuk dasarnya dan susun di kon yang telah tersedia, mulakan dari bawah seperti gambar.


5. Panaskan karamel semula jika karamel mulai pekat dan buat sehingga selesai.
6. Setelah siap, drizzle karamel pada sekeliling croquembouche dan ayak dengan snow sugar atau hiaslah mengikut kreativiti kalian.
7. Untuk hiasan sarang, gunakan baki karamel, tambah 1 sdb glucose syrup, panaskan, Biarkan sedikit pekat dan drizzle keliling CROQUEMBOUCHE dengan menggunakan 2 garfu atau boleh google untuk cara yang lain. Ini i tak buat kay.


CROQUEMBOUCHE


Tuesday 13 January 2015

PECAN BUTTERSCOTH CAKE

Assalamualaikum..
Sudah dua kali i buat pecan caramel tu..kemudian tak jadi buat kek tapi makan macam tu aja..kunyah-kunyah sampai tak sedar dah nak habis hahaha..kannn..

Hari ini, Awin kata nak buat lagi..kali ini buat betul-betul. Itupun i lambat-lambat buat sebab vitamin R hilang dilautan sepi. Dua hari ini memang hilang sungguhlah vitamin R tu..nih pun gagahkan juga. Nasib baik sempat diselesaikan.

Resepi kalu nak diikutkan memang banyak ada kat mok cik mok cik gugel tu..dan rata-ratanya dari sahabat FB juga dari sis Ash Nasir. Terima kasih sis sudi berkongsi resepi dengan semua sahabat-sahabat di alam maya. Moga Allah lipat gandakan rizki sis sekeluarga. Aminn.

Untuk Pecan Butterscoth ini i buat versi yang mudah. Kek span i hanya menggunakan resepi yang ringkas yang menggunakan tepung optima. Butterscoth pula i lebih gemar menggunakan resepi yang biasa i buat untuk Roti Sarang Lebah. Maka..jika kalian mahukan resepi yang sebenarnya boleh layari Google yang mengatakan sumber dari Ash Nasir.









Bahan-bahan kek..
300 gm tepung optima
4 biji telur A
1 sdk perasa vanila
70 gm susu segar
80 gm minyak jagung

Cara-caranya..
1. Dalam mangkuk pengadun, satukan tepung optima, telur dan perasa vanila, pukul sehingga rata.
2. Masukkan susu segar dan pukul dengan kelajuan tinggi sehingga naik sekali ganda atau selama 8 minit.
3. Tuang minyak dan kaupbalik adunan sehingga sebati dan rata.
4. Tuang dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapik kertas minyak. JANGAN oles mentega.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180C selama 35 minit.

Bahan-bahan butterscoth..
100 gm mentega
100 gm gula perang
180 gm uht whipping cream
30 gm corn syrup
1 sdk perasa vanilla
1/4 sdk garam
100 gm coklat putih - cairkan secara double boiler

Cara-caranya..
1. Dalam periuk kecil, cairkan mentega sehingga sedikit mendidih.
2. Masukkan gula perang, kacau sehingga gula perang larut dan sedikit pekat.
3. Dengan perlahan dan berhati-hati, masukkan uht whipping cream, corn syrup, perasa vanila dan garam, gaul berterusan sehingga sebati.
4. Tuang coklat putih yang telah dicairkan dan biarkan atas api dengan api kecil sehingga sedikit pekat.

Bahan-bahan pecan karamel..
100 gm gula kastor
100 gm pecan - potong kecil

Cara-caranya..
1. Dalam periuk kecil, panaskan gula sehingga cair dan keperang-perangan. JANGAN perang sangat nanti akan jadi pahit.
2. Masukkan pecan dan gaul secepatnya.
3. Tuang pecan karamel dalam loyang, ratakan dan biarkan sejuk.
4. Apabila sejuk, pecah-pecahkan pecan menjadi kecil.

Bahan-bahan frosting..
250 gm fresh cream - pukul bertanduk
150 gm butterscoth

Cara-caranya..
1. Apabila fresh cream telah dipukul sehingga bertanduk, masukkan butterscoth dan pukul lagi biar sebati.

KAEDAH MELAPISI KEK..
1. Potong kek kepada 3 bahagian. Ambil sekeping kek dan letakkan diatas papan kek.
2. Masukkan sebahagian BUTTERSCOTH dalam piping bag dan pipe kan pada keliling lapisan kek dan ratakan dengan menggunakan spatula.
3. Masukkan sebahagian FROSTING dalam piping bag juga dan pipe kan pada keseluruhan kek lapisan pertama dan ratakan dengan menggunakan spatula juga.
4. Taburkan PECAN KARAMEL dan tindihkan pula dengan kek lapisan kedua dan ulangi langkah-langkah nombor 2, 3 dan 4.
5. Setelah selesai melapisi kek terakhir, sapu nipis FROSTING pada keseluruhan kek dan sejukkan dalam 30 minit.
6. Keluarkan kek dari peti sejuk dan sapu habis FROSTING pada keseluruhan kek sehingga rata.
7. Tuang baki BUTTERSCOTH atas kek, ratakan dan biarkan butterscoth meleleh ditepi-tepi kek.
8. Hiaskan keliling kek dengan baki PECAN KARAMEL.
9. Sejukkan semula dalam kek selama 1 jam kemudian baru dihidangkan.




Monday 5 January 2015

PECAN CARAMEL DONUT

Assalamualaikum..
Lama teringin nak buat donut..dari sehari ke sehari nak buat. Dulu selalu buat sebab anak bongsu tu suka..kadang siap request nak pelbagai donut..tapi kali nih dia kata dah tak suka donut pulak..haiizz..sabar jerla..tapi kerana nak lepaskan kempunan, mama buat juga donut..

Kali ini kita buat donut nih sebab ada baki keledek buat keria tempoh hari..sebab itulah kononnya nak habiskan keledek tu. Bila dah siap, Awin pulak tak nak gula, katanya nak butterscoth..haa inilah kejadiannya. 

Si pecan tu pulak..kisahnya semalam Awin nak buat Pecan Butterscoth Cake..buat la pecan caramel tu awal..akhirnya letak kat donut pulak hahha..kannn..

Resepi pula i dapat dari sumber SECUBIT GARAM, kalau u all nak lihat yang asli boleh ziarah blog tersebut ya. Terima kasih sis atas perkongsian ilmu donut ini, i kongsi pula disini ya. Terima kasih sekali lagi.






Bahan-bahan..
90 gm air sejuk
320 gm tepung gandum
60 gm gula kastor
180 gm keledek - buang kulit - rebus - lenyekkan - baru timbang
1 biji telur
2 sdk yis kering
1 sdb susu pekat manis
1 sdb mentega
1/2 sdk garam - jangan dekatkan dengan yis

Cara-cara..
KAEDAH BREADMAKER
1. Tuang air dalam mangkuk pengadun 'breadmaker'.
2. Masukkan kesemua bahan-bahan dan masukkan loyang ke dalam mesin.
3. Tekan setting 'dough' dan tunggu sehingga selesai.
4. Keluarkan doh, uli dengan sedikit tepung, canaikan dan terap dengan menggunakan acuan donut.
5. Susun donut atas loyang yang ditaburi dengan tepung, buat sehingga selesai dan biarkan donut naik mengembang sekali ganda.
6. Panaskan minyak dalam kuali, goreng donut sehingga berwarna keemas-emasan, angkat dan toskan.
7. Celupkan sebahagian donut dalam sos butterscoth (resepi dibawah) dan taburkan pecan karamel.
8. Siap untuk dihidangkan.

Bahan-bahan caramel..
150 gm UHT whipping cream
60 gm air
200 gm gula kastor
40 gm corn syrup
60 gm sour cream

Cara-caranya caramel..
1. Panaskan uht whipping cream dalam pan. Cukup sekadar panas, bukan mendidih.
2. Dalam pan sederhana yang lain, satukan air, gula kastor dan corn syrup. Kacau sehingga mendidih dengan api sederhana sehingga menjadi warna keperang-perangan yang pudar. Hati-hati jangan sampai menjadi warna perang yang pekat, ia akan menjadi pahit.
3. Setelah perang, tutup api dan dengan perlahan dan sedikit-sedikit masukkan adunan uht whipping cream dan gaul sebati. Hati-hati kerana ianya akan meletus-letus.
4. Akhir sekali masukkan sour cream dan gaul sebati.

Bahan-bahan pecan caramel..
100 gm pecan - potong kecil - bakar 5 minit
100 gm gula kastor

Cara-caranya..
1. Panaskan gula sehingga menjadi sedikit keperang-perangan.
2. Masukkan pecan, gaul dan tuang atas loyang yang dilapik dengan 'grease paper' dan sejukkan.
3. Pecah-pecahkan pecan caramel dan sedia digunakan.




Thursday 1 January 2015

OMBRE SNOW CHEESECAKE

Assalamualaikum & Selamat Petang semua..
Orang lain dah buat kek nih berkurun lamanya. Kek ini popular pun sudah lama. I jer yang tak terbuat-buat. Tak sampai seruu..hehehe..

Keknya i sudah buat dari semalam dan pagi nih baru kita pakai bedak segala bagai. Bila dah siap semua, kita sejukkan dulu. Siap sejuk kita pun potong la dan cuba rasa.

Ya! Ampunn..enak banget dunkk! Emang rugian lambet dicoba..ngapain jadi gitu lorh? Oh iya belom sampe jodohnya barangkali yah..serius..emang enak banget sih..dengan kejunya..cheddarnya yang masin-masin gitu..dengan keknya yang amat sponggy..waduhhh kalian yang belum bikin wajib coba deh!

Tetiba lak aku tulis ayat Indon kan hahahha..ok la..resepi kita ambil di Google yang bertaburan bagai daun-daun kering yang gugur tuu..hehehe..terima kasih semua..terima kasih pada yang punya idea asal ya.








Bahan-bahan..
4 biji telur
2 kuning telur
100 gm gula kastor
50 gm air sejuk
2 sdb ovallete
1 sdk perasa vanilla
100 gm tepung hong kong*
60 gm tepung jagung*
1 sdk serbuk penaik* - *satukan dan ayak
75 gm mentega - cairkan
Pewarna ungu
200 gm cheddar KRAFT - sagat halus - hiasan

Bahan-bahan krim..
450 gm cream cheese - suhu bilik*
200 gm susu pekat* - *satukan dan pukul sehingga tidak berketul

Cara-caranya..
1. Dalam bekas pengadun, masukkan kesemua bahan-bahan kecuali mentega cair dan pewarna ungu. Pukul dengan kelajuan perlahan sehingga bahan sebati kemudian naikkan kelajuan tinggi dan pukul sehingga naik sekali ganda.
2. Tuang mentega cair dan pukul sebati dengan kelajuan perlahan sahaja.
3. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian dan tambahkan pewarna pada setiap bahagian mengikut warna ombre.
4. Tuang setiap adunan dalam 4 loyang bersaiz 8 inci dan ratakan.
5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 150C selama 45 minit atau sehingga masak mengikut kesesuaian oven masing-masing.
6. Keluarkan dan sejukkan sepenuhnya.
7. Sediakan sekeping papan kek, letakkan sekeping kek berwarna pekat.
8. Masukkan krim dalam piping bag, potong sederhana kecil hujungnya dan pipe rata pada sekeliling kek dan sapu nipis krim serta ratakan.
9. Buat pula pada kek kepingan ke dua yang berwarna sedikit pekat, ulangi langkah-langkah bernombor 8 diikuti dengan kek kepingan ketiga dan keempat.
10. Ratakan krim pada keseluruhan kek dan lepa biar kemas.
11. Taburkan cheddar KRAFT pada keseluruhan kek dan hiaslah mengikut kreativiti masing-masing.
12. Sejukkan dalam peti sejuk sekurang-kurangnya selama 2 jam kemudian baru dipotong dan dihidangkan.